Diabeticii nu au probleme reale atunci cand vine vorba de alimentatie. Oricine a incercat macar pentru doua zile din viata sa manance fara sare, stie ca a manca fara sare nici macar nu se compara cu a manca fara zahar. Sigur ca nu ma refer la diabetul insulin-dependent, la bolnavii care trebuie sa calculeze exact ce mananca, la ce ora si sa-si masoare glicemia de cateva ori pe zi, ci ma refer la diabeticii care nu au voie sa manance dulciuri, paine alba, sa bea alcool, etc. Pentru acestia viata este mai simpla, caci alcoolul nu este o problema si poate fi evitat fara discutie, painea alba are alternative –paine graham, paine neagra… exista solutii! Iar in ceea ce priveste dulciurile, rafturile hipermarketurilor sunt din ce in ce mai generoase la capitolul dulciuri cu inlocuitori de zahar; de asemenea, exista sucuri fara zahar si lista poate continua.
Diabeticii au ce sa manace astfel incat alimentatia lor sa fie echilibrata si nici sa nu sufere de vreo pofta sau de vreo privatiune alimentara. Altfel stau, insa, lucrurile in cazul celor care din diferite motive nu au voie sa manance sare. Fie ca urmeaza un tratament cu cortizon, in care aportul de sodiu suplimentar este cu desavarsire interzis (la fel ca si dulciurile, caci exista riscul aparitiei diabetului, mai ales daca exista aceasta boala in antecendente familiale), fie ca are probleme de hipertensiune sau boli cardiace, un bolnav caruia ii este interzisa sarea sufera cumplit de privatiuni alimentare. Numai daca ne gandim ca pana si apa minerala are sare, painea are sare, untul, laptele, conservele, bulionul, mezelurile… cu foarte mici exceptii, absolut totul are sare. Pana si dulciurile, in majoritatea lor covarsitoare au sare. O persoana care nu mananca sare va trebui sa isi schimbe complet modul de viata, dincolo de dieta extrem de restrictiva.