5 pasi obligatorii de urmat pentru obtinerea permisului de conducere

Obtinerea permisului de conducere este un obiectiv din ce in ce mai prezent in dorintele unui numar tot mai mare de persoane, dar inainte de a deveni sofer trebuie sa se urmeze cativa pasi obligatorii.
1. Inscrierea la cursurile unei scoli de soferi - odata ce s-a luat decizia de a se obtine permisul de conducere, primul pas care trebuie sa se faca este inscrierea la cursurile unei scoli de soferi. In functie de categoria pentru care se opteaza, aceste cursuri au o durata minima obligatorie atat pentru pregatirea practica, cat si pentru cea teoretica.
In cadrul scolilor de soferi se urmeaza lectii de conducere auto pe drumurile publice in prezenta unui instructor care ajuta cursantul sa isi dezvolte abilitatile de a manevra autovehiculul pe sosele, dar si cursuri de pregatire teoretica care constau in invatarea si testarea cunostintelor legate de legislatia rutiera.
2. Pregatirea practica - in timpul orelor de conducere se invata toate manevrele necesare participarii la trafic in conditii de siguranta precum cele trei tipuri de parcare a autovehiculului, oprirea si plecarea din panta si rampa, intoarcerea din trei miscari, executarea manevrelor de depasire a altor vehicule, manevrele necesare la schimbarea benzilor de circulatie, etc. Toate aceste lectii de conducere auto ajuta la trecerea examenului practic si obtinerea unui permis de conducere, singurul inconvenient ce trebuie depasit si care nu poate fi controlat in totalitate fiind emotiile.
3. Invatarea legislatiei rutiere in vigoare - odata incepute cursurile de conducere auto este obligatorie si invatarea prevederilor esentiale ale Codului Rutier. Acestea ajuta la respectarea si aplicarea in trafic a regulilor dupa care trebuie sa se desfasoare circulatia pe drumurile publice, numai in acest fel asigurandu-se conditii de siguranta pentru toti participantii la trafic. Aprofundarea cunostinelor legate de legislatia rutiera nu se poate face decat prin intermediul Codului Rutier, neexistand alte surse sigure care sa ajute la o mai buna pregatire.
4. Completarea de chestionate auto - urmatorul pas ce urmeaza pregatiri teoretice este verificarea nivelului de cunostinte acumulat. In cadrul cursurilor teoretice ale scolilor de soferi se completeaza chestionare auto care sa reflecte nivelul de pregatire, dar este unanim recomandat de catre instructorii auto sa se completeze in particular chestionare DRPCIV online pe site-urile de specialitate.
5. Inscrierea la examen si sustinerea acestuia - la terminarea orelor practice care constau in lectii de conducere auto, dar si a cursurilor teoretice din cadrul scolilor de soferi, fiecare cursant primeste o adeverinta care atesta ca acesta este pregatit sa sustina examenul auto. Cu aceasta adeverinta si cu celelalte acte cerute de catre autoritati se face inscrierea la examenul pentru permisul de conducere, examen ce va fi sustinut la scurt timp dupa depunerea actelor.