Observatii botanice care ar putea schimba lumea

Roboti inspirati de plante. Oamenii de stiinta s-au concentrat pe dezvoltarea unor proiecte de roboti inspirati de o sursa pe care nimeni nu a exploatat-o pana acum: viata plantelor. Software si harware in domeniul roboticii inspirate de plante, acesta pare a fi viitorul pe care stiinta ni l-a pregatit. Mimarea functiilor plantelor pleaca de la miscari, cum simt lumea inconjuratoare si chiar de la modul in care le cresc radacinile.

In timp ce multi percep plantele ca pe niste organisme pasive care nu fac virtual nimic, platele chiar se misca. Aceasta miscare se produce in modalitati foarte eficiente. Exista si un prototip care se foloseste de modul in care plantele interactioneaza cu mediul inconjurator. Prototipul are un trunchi printat 3-D si frunze care sunt sensibile la temperatura, gravitatie si umiditate. De asemenea, are un sistem de radacini care cresc si isi schimba directia atunci cand e nevoie. Este prima data cand oamenii de stiinta s-au aplecat asupra plantelor pentru a rezolva probleme legate de robotica. Se asteapta ca cercetarile sa evolueza si in directia agriculturii, medicinei si explorarii spatiului. Pe viitor, vor exista roboti care se vor „planta” singuri pe alte planete si cu ajutorul unor senzori speciali se vor adapta la conditii de mediu vitrege. O alta posibilitate este sa fie creati roboti flexibili endoscopici care ar putea calatori fara probleme prin corpul uman. Si tot in viitorul apropiat se doreste ca robotii sa poata aduna date relevante din mediul inconjurator si sa isi ia energia din mediu, sau chiar ca robotii sa ia decizii individuale bazate pe factorii externi aleatorii.

Tehnici de organizare a fermelor in desert. Cercetarile din cadrul fermelor din desert au adus informatii noi oamenilor de stiinta despre tipul de relatie dintre bacterii si cresterea plantelor. In 2012 a existat un studiu asupra unor plante de piper si s-a analizat in detaliu modul in care acestea se dezvolta in conditii vitrege de crestere. Bacteriile din jurul plantelor s-au inmultit cand plantele se dezvoltau in conditii dure, cu pana la 40%. Asa s-a ajuns ca plantele sa fie considerate niste „meta-organisme”, unde microbiomul din jur este doar o parte a unui intreg asa cum este planta insasi.