Dezastre socante si puerile

Explozia recipientului cu gaz din Pittsburg. La un recipient urias din centrul Pittsburgh-ului a aparut o bresa. Intr-o dimineata din noiembrie 1927, o echipa a incercat sa detecteze pe unde „rasufla” gazul cu o flacara deschisa. Pe la ora 10 au gasit bresa, insa recipientul cu gaz natural a explodat si a fost aruncat in aer. Bucati grele de metal desprinse din recipient au fost aruncate la distante uriase iar presiunea aerului si focul au lasat prapad pe un kilometru patrat in jurul exploziei. 28 de oameni au fost ucisi si sute au fost raniti.

Demonstratia de foc din Gillingham. In fiecare an pompierii construiesc o casa din lemn si panza pentru bataia cu foc atat de populara in Anglia de sarbatoarea din Parcul Gillingham. Tot in fiecare an cativa baieti erau selectati pentru a lua parte la demonstratie. Pe 11 iulie 1929, 11 baieti-de 10 pana la 14 ani-si sase pompieri costumati ca pentru o petrecere de nunta, au urcat la etajul trei al casei artificiale. Planul era sa puna un foc micut, care sa faca fum mult, la primul etaj, si sa salveze petrecerea de nunta cu sfori si scari si sa lase intreaga casa sa ia foc in totalitate pentru a demonstra folosirea furtunelor de incendiu. Din nefericire, din greseala, focul real a fost aprins primul. Spectatorii-de-a dreptul socant-presupunand ca oamenii pe care i-au vazut inauntru arzand in chiuri erau niste papusi care faceau parte din spectacol, au inceput sa aplaude frenetic, in timp ce pompierii nu stiau cum sa stinga focul mai repede cu spuma speciala si apa din abundenta. Toti cei 15 oameni din casa au murit pe loc. Prabusirea Empire State Building. Intr-o sambata frumoasa de iulie a anului 1945, un pilot veteran a ridicat de la so un bombardier din Bedford si s-a indeptat spre Newark, New Jersey. Impreuna cu el era copilotul si un tanar marinar se aflau si ei la bord. Vizibilitatea era foarte proasta, ceata fiind densa si greu de controlat. O ora mai tarziu, oamenii care se aflau pe strazile din centrul Manhattanului au sesizat rapid ca zgomotul unui avion era parca din ce in ce mai aproape. Nici doua minute nu trecusera de la auzul zgomotelor tulburatoare, ca s-au trezit ca un bombardier a aparut de nicaieri din nori, s-a strecurat printre zgarie-nori dupa care s-a infipt direct intr-o parte laterala a Empire State Building. La etajul 78 s-a format o gaura imensa, un motor a trecut prin pereti si a iesit pe partea cealalta a cladirii iar celalalt a distrus instalatia liftului si a proiectat cutia liftului direct la subsol. Cand rezervorul plin cu combustil a explodat, sase etaje au fost cuprinse de flacari si benzina incandescenta a tasnit prin ambele parti ale cladirii. Din fericire, era sambata si doar cateva birouri erau ocupate-cu toate astea 11 oameni si cei trei ocupanti ai avionului au murit pe loc.

Nici nu stiau americanii ca peste 56 de ani, pe 11 septembrie 2001, cam acelasi scenariu, insa de data asta terorist, avea sa puna stapanire pe WTC si sa faca mii de victime in cel mai sangeros atac terorist si cel mai grav pe care america l-a putut vedea vreodata. Ca si atunci, si in zilele noastre, avioanele au fost cele care au distrus WTC si structura cladirilor gemene…