Si micutul doarme in burtica?

Sarcina este o perioada frumoasa si extrem de intensa pentru viitoarea mama insa fatul, viitorul bebelus, centrul acestei mici povesti este si va ramana in continuare o mica enigma pentru specialisti. Bineinteles ca stim deja suficient de multe lucruri despre sarcina ca sa putem fi pregatiti pentru majoritatea problemelor legate de sarcina, ceea ce nu stim insa eeste cum doarme fatul in burtica mamei.
Somnul este insa mai mult decat o nevoie, el reprezinta o necesitate deoarece creierul se reface in aceasta perioada iar restul organismului se odihneste pregatindu-se pentru inca o zi de activitate.
In general oamenii au doua tipuri de somn: REM si non REM, unde initialele R,E,M vin de la Rapid Eye Movement. Astfel orice om trece printr-o faza de somn REM inainte de a ajuns in faza a doua de somn adanc si linistit. Ori tocmai aceasta prima faza poate reprezenta cheia la intrebarea din titlu.
Cercetatorii stiu deja ca imediat dupa ce adorm, toti oamenii au o perioada in care visele si alti factori fac ca miscarea ochilor sa devina una foarte rapida, mai rapida chiar decat in momentele de veghe. Ori folosind aparate RMN de ultima generatia, acelasi proces REM a fost observat si la bebelusii din burtica mamicilor ce au acceptat sa participe la testare. Deci cel putin in aparenta si fatul din burtica mamei doarme. Pentru mai multe informatii intra pe blog-ul http://www.mamicamea.ro/blog/
Avand in vedere ca dupa varsta de 6 luni dezvoltarea fatului intra in ultimul stadiu, acesta este mult mai atent si mai receptiv la sunetele ce vin din afara burticii. Pentru el vocea mamei este un calmant natural in timp ce alte zgomote il pot speria. Tocmai de aceea, multi parinti au putut vedea la ecograf cum viitorul lor micut isi suge degetul. La fat ca si la nou nascut, reflexul de sugere a degetului are un efect calmant, fiind poate chiar cheia pentru un somn bun in burtica mamicii.