Vinul, medicament minune pentru tratarea si prevenirea artrozei

Un pahar de vin zilnic nu face rau nimanui. Vinul e bun pentru digestie, pentru creier, pentru sistemul circulator. Vinul e bun si pentru a stimula creativitatea, nu degeaba marii nostri scriitori si poeti mai serveau cate un paharel inainte de a incepe sa compuna celebrele capodopere. Pana si cantaretii dinainte de 1990, cum ar fi Gica Petrescu, cantau despre licoarea magica care trebuia consumata cu moderatie pan’ la ziua. Asta stiam deja si cei care asociaza vinul si cu o tuiculita buna au sansa sa apuce suta de ani, conform unor studii recente.

Ceea ce nu stiam pana acum este ca vinul poate fi foarte bun si pentru artroza. In general, berea poate agrava sau chiar initia artroza si poate duce la pierderea luptei cu boala daca se consuma in exces. Cele mai periculoase sunt artroza genunchiului si cea a soldului, asa ca cercetatorii au vrut sa afle daca vinul chiar are efectele preconizate. 3.000 de voluntari, cu varste ce depaseau 45 de ani si se opreau undeva la 86 de ani, au acceptat propunerea de a fi studiati, verificandu-se daca consumau alcool si cat de mult. Cei care beau bere mai mult de 20 de sticle pe luna aveau riscul crescut de artroza de pana la doua sau trei ori. Cu doar patru sau sase pahare de vin consumate dupa mese, riscul de artroza a scazut la jumatate fata de cei care nu beau deloc vin. De precizat ca artoza la genunchi a fost cea pe care a atacat-o vinul si nu cea la sold.

Un factor determinant care poate duce la artroza in cazul celor care beau bere este si acidul uric care se produce din belsug la cei care nu se pot obtine sa guste bautura amara si acidulata. Artroza nu e o boala din care se moare, dar cei care o au sufera enorm din cauza durerilor-mai ales cei peste 50 de ani prezinta aceasta boala. Totusi, chiar si dupa 30 de ani boala se poate manifesta prin degenerarea cartilajelor.