O mancam atunci cand suntem stresati sau cand avem probleme cu glicemia. O folosim de asemenea la gustoasele prajituri, drept glazura. Ciocolata, in toate formele ei, este poate cel mai populara dintre dulciuri. Desi putem jura ca stim totul despre ea, sa fiti siguri ca exista si cateva „detalii” pe care nu le-am dibuit. Care? Va lasam pe voi sa le descoperiti in continuare.
In primul rand, mirosul bestial al ciocolatei pe care nu ai cum sa nu-l simti inca de cand ai desfacut tabletele din deliciosul desert mareste undele teta ale creierului, ceea ce determina o relaxare cum nu se poate mai usoara. De multe ori la rafturile magazinelor gasim ciocolata alba si neagra. Din punct de vedere tehnic, ciocolata alba nu e chiar… ciocolata, pentru ca nu contine cacao in stare solida sau lichida, esenta. Pentru a obtine 450 de grame de ciocolata se folosesc 400 de boabe de cacao, ceea ce este evident destul de costisitor.
Insa cele mai gustoase „derivate” ale ciocolatei sunt celebrele prajiturele cu ciocolata/fulgi de ciocolata. Cel care le-a inventat a vandut ideea celor de la Nestle, dar a pus un pret cel putin ciudat: Nestle s-a angajat sa-i asigure pe viata necesarul de… ciocolata-omul nostru a mancat toata viata lui ciocolata la discretie fara niciun dolar scos din buzunar. Si ca sa ramanem in domeniul ciocolatei sub alte forme, la fel de celebre sunt si bomboanele M&MS, inventate in 1941 pentru a le asigura soldatilor un dulce din ciocolata care sa nu se topeasca rapid; exista chiar si chipsuri invelite in lapte de ciocolata.
Pe masura ce timpul a trecut, cei mai mari consumatori de ciocolata s-au dovedit a fi americanii-in fiecare secunda, americanii consuma 45 de kilograme de ciocolata. Totusi, cel mai mare baton de ciocolata a cantarit 5,792 kilograme. Si o intamplare fericita: cel mai mare „magnat” al ciocolatei, Milton Hershey, si-a anulat rezervarile pe Titanic din cauza unor probleme de business legate de… ciocolata. Asa ca cel mai bine ar fi sa consumati si voi zilnic ciocolata neagra pentru a va reduce riscul de boli de inima cu pana la o treime (tot ciocolata are si un rol antibacterian la nivelul gurii, prevenind cariile).