Una dintre preferintele romanilor in materie de renovari apartamente este optimizarea spatiului. Pentru ca cel mai adesea apartamentele din blocuri vechi au suprafete insuficiente, orice idee de renovare implica si recompartimentarea – pe cat posibil – a apartamentului. Pentru blocurile construite pe cadre de beton recompartimentarea ulterioara este mult mai simpla, pentru ca orice daramare de zid interior nu va afecta structura de rezistenta a cladirii. Pentru blocurile cu ziduri portante, recompartimentarea spatiului este uneori imposibila, pentru ca nu se pot darama pereti de rezistenta ai blocului.
Daramarea zidurilor existente si recompartimentarea se face pe baza unui proiect si a unei autorizatii in acest sens de la primaria de sector, in caz contrar atat beneficiarul lucrarii cat si firma executanta expunandu-se riscului unor amenzi usturatoare. Optimizarea spatiului poate insemna daramarea unui singur zid despartitor, de pilda intre living si bucatarie daca se doreste o bucatarie deschisa, sau extinderea livingului catre balcon sau a bucatariei catre balcon sau pur si simplu recompartimentarea de la zero a intregului spatiu, daca structura blocului permite acest lucru. Acest tip de lucrare implica mult timp si o echipa de specialisti pe care sa va puteti baza ca va vor „reconstrui” locuinta si o vor adapta perfect dorintelor si stilului pe care il doriti, mai modern cu siguranta, mai practic de asemenea si mai ales mai potrivit stilului familiei.
Recompartimentarea va insemna ulterior gandirea de solutii complete pentru intregul apartament. Usi si tocuri noi, potrivite noii impartiri, pardoseli noi, cu praguri tinand cont de noua amplasare a camerelor, geamuri noi, zugraveli noi, solutii noi pentu placarea peretilor, repozitionarea tevilor prin interiorul casei, anularea sau mascarea unor tevi, prelungirea sau scurtarea altora, etc, anularea de scurgeri si montarea unora noi, etc. Toate aceste lucrari vor fi executate numai dupa consultarea unei echipe de specialisti cu experienta in renovarea si amenajarea locuintelor si mai ales dupa consultarea cu un arhitect, structurist si un inginer de instalatii, astfel incat sa va asigurati ca toate modificarile sunt sigure si corect executate.