Rezistenta mai mare fizica si psihica. Multi atleti au perioada de glorie in jur de 20 de ani. O parte din ei pot avea performante notabile si pe la 30 de ani. Insa in general, cand treci de 40 de ani, deja nu prea mai esti in forma. Chiar daca pana in 40 de ani esti un zmeu pe terenul de atletism, nici dupa 50 de ani nu ai de ce sa te plangi. Cei care depasesc o anumita varsta mai inaintata spun ca acest lucru e un avantaj pentru ei mai ales daca vor sa intre in competitie la un maraton.
Avantajul este unul al experientei. Chiar si experienta nu e suficienta atunci cand vrei sa alergi pe distante mari asa ca pot aparea oricand dureri insuportabile, crampe, disconfort si foarte mult stres emotional. Pentru cei peste 40 de ani deja a ajunge la o astfel de bariera e ceva asteptat, pentru cei tineri, asa ceva nu se poate intampla. Dupa cum s-a mai discutat, batranii sunt mai buni la controlul emotiilor, asa ca pot sa aiba acces mai usor la resursele din creier pentru a putea depasi obstacole de netrecut. In final, cei in varsta isi cunosc limitele, fizice si psihice. Mai bine sa fie pregatiti si gata sa intre in cursa decat sa incerce un lucru pe care stiu din start ca nu il vor duce la bun sfarsit.
Relatii mai bune. Felul in care interactionam cu persoanele dragi noua este cheia fericirii in viata. Si cu toate astea cati dintre noi putem spune cu mana pe inima ca nu am exagerat in reactii atunci cand am fost pusi intr-o situatie deloc potrivita? Vestea buna e ca acele greseli nu ne vor bantui pentru toata viata. Cercetatorii au demonstrat ca, pe masura ce ne apropiem de finele vietii, relatiile noastre se vor imbunatati considerabil. Un studiu din 2010 al Unversitatii Purdue a descoperit ca adultii in varsta au casatorii mai trainice si mai „line”, mai putine conflicte cu fratii si copiii si prietenii mai trainice. In vreme ce tinerii tin cu tot dinandinsul sa fie suparati pe cineva si sa poarte pica oricui nu le e pe plac, batranii sunt mai calmi si calculati si au relatii mai bune cu ceilalti. Aceste rezultate sunt pe aceeasi directie cu cele ale altui studiu care spunea ca, pe masura ce imbatranim, prietenia devine si mai intima, astfel incat putem prioritiza tot ceea ce este mai important pentru noi. O buna parte din aceste considerente tin de moarte.
Cu sentimentul ca nu mai avem chiar asa de mult timp de trait, multi dintre noi sunt mai putin tentati sa poarte pica cuiva si sa incerce sa se razbune. Si stereotipurile joaca un rol important. Presupunand ca adultii in varsta sunt mai relaxati si mai ganditori, cei mai tineri nu se mai obosesc sa-i provoace. De aceea multi dintre noi nu prea mai putem sa traim cu parintii dupa o anumita varsta, insa nu avem nicio problema in a ne acomoda cu excentricitatile bunicilor nostri.