Iluzia fantoma. Chirurgii au reusit sa puna la punct o umbra a unei persoane care mima miscarile unei femei in timp ce era pregatita pentru o operatie de epilepsie. Femeia a simtit o prezenta in timp ce doctorii stimulau electric creierul, mai exact partea din creier care era raspunzatoare cu perceptia de sine.
Fara sa realizeze ca umbra era de fapt o dublura a sa imaginata, femeia credea ca era urmarita si ca persoana umbra incerca sa interfereze cu activitatile sale. Cand stimularea electrica s-a oprit, a disparut si umbra. Recent, un robot a fost folosit pentru a obtine aceleasi trairi in cazul unor pacienti perfect sanatosi psihic. Creierul lor nu a facut decat sa faca putina ordine in semnalele contradictorii care veneau spre el si a creat iluzia unei fantome. Cu castile pe urechi si legati la ochi, pacientii au fost rugati sa stea intre doi roboti. Prin atingerea robotului din fata pe umar, robotul din spate mima exact miscarea si atingea subiectul. Pacientii au simtit ca isi ating propriul spate din partea inferioara. In continuare, cand robotul din fata era atins pe umar, cel din spate ezita putin inainte de a atinge umarul pacientului. In acele clipe, creierul, nestiind ce se intampla, mima o atingere fantoma care nu exista.
Oamenii de stiinta sunt de parere ca o perturbare a balansului foarte fin care exista in creier poate sa ne tulbure complet perceptia noastra si a altora ducand la experiente din clasa celor care sufera de schizofrenie, halucinatii si alte simptome ale bolilor psihice.