Cavalerii Mesei Rotunde

Dupa plecarea romanilor din Anglia (Britannia), prin secolul al V-lea, a urmat invazia triburilor germanice, insotita de cruzimi ce au determinat pe britoni, populatia bastinasa de origine celtica, sa se supuna, sau chiar sa emigreze, dupa lupte inversunate, asezandu-se pe teritoriul Frantei, in provincia Bretagne.

Arthur a fost un rege legendar din Tara Galilor, care a dornnit aproximativ prin secolul al VI-lea. El a devenit simbolul idealului de independenta, al eroismului si al demnitatii celtice. Faptele sale, unele cu sursa istorica, au fost cantate de barzi cu inspiratie si talent. In legendele medievale, Arthur este personaj exemplar, fiind prezentat supradimensionat prin calitati si destin. Fiu al lui Uther Pendragon (Cap-de-balaur), gloriosul monarh de mai tarziu a avut ca mentor pe vrajitorul Merlin, care il va ajuta sa obtina sabia - fermecata Excalibor si incoronarea la Londra. De numele lui Arthur este legata aparitia Mesei Rotunde, desi se pare ca aceasta tinea de vechi traditii si credinte, care atribuiau acestui obiect o forma aparte calitatile cele mai nobile: perfectiunea, intelegerea, capacitatea de a realiza armonia, prin demnitate, devotamentul si buna credinta a celor carora se asezau in jurul ei.

Confectionarea Mesei Rotunde difera de la varianta la varianta. Se zice ca ar fi fost daruita regelui de Merlin, prin vraja, sau ca ar fi fost primita de la socrul suveranului, ori ca insusi regele ar fi facut-o. Forma mesei semnifica ideea ca toti cei asezati in jurul ei au drepturi egale. Masa rotunda este loc de reflectie profunda si nepartinitoare asupra unor evenimente si oameni, in scopul luarii unor hotarari deosebit de importante, in numele onoarei, al dragostei de oameni, al puritatii si al loialitatii. Cavalerii Mesei Rotunde aveau datoria sa ajute pe cei slabi, sa apere dreptatea si sa lupte pentru libertate, fiind mereu pilde de vitejie si de noblete. 
Expresia "Cavalerii Mesei Rotunde" este folosita ca sa denumeasca un grup de oameni care duc tratative, insufletiti de aspiratii generoase pentru binele unei colectivitati. Formula "masa rotunda" a facut cariera glorioasa, in baza aceluiasi principiu al reunirii unor persoane (chiar cu convingeri diferite) in ideea dorintei de intelegere pasnica, pentru evitarea unui conflict, sau pentru dezbaterea unor probleme de interes public, politic, social, cultural, filozofic etc.