Intr-un mod traditional medicina traditionala Ayurveda foloseste pentru tratamente plantele ca atare sau sub forma uleiurilor esentiale. Se stie ca plantele proaspete au cel mai complet efect vindecator, cele uscate si uleiurile esentiale fiind o alternativa secundara dar foarte apropiata ca efect. Totusi uleiurile esentiale desi nu mai au mineralele si componenti solubili pe care ii are planta proaspata sunt foarte concentrate, usor de folosit nu isi pierd puterea de vindecare si nu se strica. De aceea aceste uleiuri sunt foarte practice usor de transportat si de mare ajutor oriunde ne-am afla.
Alternativele fierbinti sunt folosite pentru a inlatura ecumularile de toxine si pentru a purifica sangele.
Carminativele fierbinti sunt importante in miscarea pentru miscarea si normalizarea organismului, mai ales atuncic and vorbim despre toxine blocate, incapacitaea de eliberare de gaze folosite si pentru reglarea digestiei dar si pentru a misca hrana in organism. Aici amintim de telina, de coaja de portocala, de marar, cuisoare englezesti, oregano, busuioc, pin, usturoi, cimbru, ienupar, tarhon, lime, scortisoara, patrunjel si multe altele.
Diaforeticele calde adica mai blande sunt folosite pentru a induce transpiratia dar si pentru a aduce toxinele la suprafata, pentru a spori circulatia pentru a elibera tensiunea musculara si idn incheieturi si pentru a trata durerile de cap provocate de raceala sau de congestiile nazale. Aici amintim de: cimbru, maghiran, eucalipt, engelica, camforul, musetelul, cuisoarele, coriandrul salica, dafinul, oregano si altele.
Nervinele fierbinti sunt folosite pentru a intari si regla sistemul nervos pentru a promova sanatatea mentala, pentru a dispersa gazele intestinale pentru a opri durerea si pentru a elimina toxinele. Aici amintim de telina, de musetel, eucalipt, vanilie, valeriana, smirna, maghiran, roinita, lavanda, nucsoara, santal si altele.
Cand aveti probelme de genul crampe menstruale sau daca doriti sa va refaceti sangele, sa va mariti sistemul imunitar sexual sau sa va intariti organele slabite de boala si sa combateti nutritia slaba sau imbratanirea pueti sa folositi urmatoarele: patrnjel, musetel, vanilie, sofran, tarhon, trandafir, galban, angelica, clary sage, smirna si altele. Trandafirul si iasomia nu trebuiesc folosite pe perioade lungi.
Se spune ca cel mai bun afrodisiac este aloe iar ce mai bun laxativ este trifolia. Emoliente bune sunt si jatamansi, trandafirul, tarhonul, aloe, trifolia.
Totusi tonicele nutritive sunt cele care refac tesuturile, maresc greutatea, maresc fluidele vitale, imprastie rigiditatea, calmeaza nervii, si sunt de cele mai multe ori combinate cu stimulente si ierburi carminative pentru a mari absorbita. Alte tonice bune mai sunt si: tamaia cedru, arnica, vetiverul, sofranul, hameiul, usturoiul si altele.
De mentionat sunt si uleiurile astringente care reduc excretiile si scurgerile, usuca ba chiar previn pierderea umezelii si au un efect de purificare asupra tesuturilor, ele promoveaza vindecarea ranilor si a tesuturilor, atat de suprafata cat si in interior si opresc sangerarea.
Aici amintim de plante precum: rusinea fetei, galbenele, coada soricelului, perisorul, lamaia, sofranul si sofranul de India.
Tonicele amare sunt remedii puternice impotriva unor boli precum febra infectiile sau aciditatea si inflamatiile. Sunt folosite la distrugerea toxinelor, cat si a agentilor patogeni, Totusi daca le folositi pe termen lung va puteti micsora focul digestiv, va puteti incetini functiile organelor astfel incat deveniti tot mai slabiti. Majoritatea insa se gasesc doar sub forma de ierburi.